Зеле има, но пазар и цени няма. Това са обикновените вече

...
Зеле има, но пазар и цени няма. Това са обикновените вече
Коментари Харесай

Кьосе, чиърс и пруктор – идея си нямате какво е това, нали? Важно е да знаете

Зеле има, само че пазар и цени няма. Това са елементарните към този момент добре познати проблеми на българския производител. За производителите на зеле, тематиката с цената и пазара е болна и в никакъв случай не бързат да стартират с нея.

" Зелето за момента е качествено, българско зеле, от производители – за момента има няколко типа зеле – кьосе, чиърс и пруктор ", сподели пред NOVA Здравка Груева, търговец на зеле.

В взаимозависимост от сорта си, зелето се предлага на друга цена.

" Най-търсеното зеле е кьосето, кьосе на едро върви към 70 стотинки, чиърс върви 50 стотинки, на едро, прукторо е 30-40 стотинки, това е най-твърдото зеле, което не е доста търсено, тъй като е твърдо, а кьосето се най-търси ", добави тя.

Но колкото и нежно да е кьосето и то към този момент не се търси изключително, описват производителите и прибавят, че модерните времена заличават изконни български действия, свързани със зелето.

" Самия народ се научи на готово произвеждане, да си вземе подготвена продукция да си хапва, в сравнение с да постанова. Но към момента хора се намират хора, които си купуват, я от разлика на фамилията нали, по-многочленно семейство, само че не е както преди години. Например аз през вчерашния ден съм си взела една там царска туршия от 1 литър огромен буркан, той е на едро цена 5.50, обаче доста хубава туршия ", добави Груева.

Когато модерните туршии заместят тези в мазето, търсенето на зелето пада и разумно цената му бележи спад. За Здравка Груева това не е проблем, тъй като сега не работи със своя, а с непозната продукция. Прекупува я, което трансформира активността й от земеделие  в математика, в която не е нужно да калкулира комплицирани неща, като труда да вземем за пример.

" Едно левче аз го продавам, тъй като съм на сергия, имам наем, както и торбички. 30 стотинки има разлика сред едровата цена. Устройва ме ", прецизира тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР